Sól i cukier

Sól himalajska, sól morska, a może sól o obniżonej zawartości sodu? Biała czy może sól różowa himalajska? Jaką sól wybrać? Poznaj właściwości soli i wybierz najodpowiedniejszą dla siebie. Sól morska jodowana z potasem o obniżonej zawartości sodu została stworzona z myślą o osobach, które muszą ograniczyć spożycie sodu. Zawiera aż o 30% mniej sodu niż zwykła sól kuchenna. Ponadto jest źródłem potasu, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi w ramach zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia. Sól Sante nie zawiera sztucznego antyzbrylacza (E536 – żelazocyjanek potasu). Jest źródłem magnezu, który skutecznie zapobiega zbrylaniu się soli i sprawia, że sól jest sypka i wygodna w stosowaniu. Sól himalajska wydobywana jest u podnóża Himalajów. Swoją intensywnie różową barwę zawdzięcza naturalnej zawartości żelaza. Jest nierafinowana, czyli nieoczyszczana chemicznie, niebarwiona i niewybielana. Doskonale podkreśla smak potraw. Może być stosowana jako składnik domowych napojów izotonicznych.  Sól Sante jest wzbogacona w jod, który wspomaga produkcję hormonów tarczycy i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Światowa Organizacja Zdrowia WHO zaleca, aby dzienna dawka soli dla dorosłego człowieka nie przekraczała 5 g (łyżeczka). Zalecenia te dotyczą soli ze wszystkich źródeł – dodawanej do potraw i znajdującej się w produktach. Cukier trzcinowy nierafinowany Sante jest to cukier  nieoczyszczany i niebarwiony. To najwyższej jakości cukier z trzciny cukrowej zawierający melasę, której zawdzięcza naturalną złocisto-brązową barwę. Znajdziesz tu cukier trzcinowy Demerara, cukier trzcinowy Demerara drobny i Golden Granulated, czyli złocisty cukier trzcinowy. Czym różni się  nierafinowany cukier trzcinowy od zwykłego białego cukru? Przede wszystkim cukier trzcinowy nierafinowany charakteryzuje się subtelnym karmelowym smakiem i wyjątkowym aromatem.  Cukier trzcinowy wytwarzany jest z trzciny cukrowej, którą poddaje się podobnym procesom, co buraka cukrowego, z którego powstaje zwykły biały cukier. Druga różnica polega na tym, że cukier trzcinowy nie jest rafinowany. Z tego powodu zachowuje swoją brązową barwę. Brązowy kolor cukru trzcinowego nierafinowanego to zasługa melasy. W zależności od zawartości melasy, cukier trzcinowy może występować w odmianie jaśniejszej i ciemniejszej. Pamiętaj, że cukier brązowy to nie to samo co cukier trzcinowy. Zdarza się, że kupujemy cukier brązowy myśląc, że mamy do czynienia z cukrem trzcinowym, a to nieprawda. Cukier brązowy jest tym samym, co cukier biały, z tym, że do jego produkcji wykorzystano barwniki karmelowe.  Cukier trzcinowy nierafinowany możesz wykorzystać do ciast, deserów oraz obiadowych dań wykwintnych. Jest także niezastąpiony do kruchych ciasteczek i konfitur.